logo johnbrayan.com

Abonner På Nyhetsbrev

Abonner på vårt siste nyhetsbrev for å få nyheter om spesialrabatter.

a

Deilige kaffeblandinger med naturlig smak

Fordeler Og Skader Med Koffein

FORDELER OG SKADER MED KOFFEIN

Koffein er et alkaloid stoff og finnes i mange arter av planter. Den er fullt integrert i våre liv og konsumeres i kaffe og te.

Koffein er absolutt integrert i de fleste voksnes liv, hovedsakelig gjennom kaffe. Den stimulerende effekten, en av grunnene til de største forsvarerne, er hevet over tvil, noe som har gjort denne drinken naturalisert i samfunnet. Men i mengder som er høyere enn anbefalt, kan det forårsake skade.

HVA ER KOFFEIN OG HVA BRUKES DET TIL?

Imidlertid er kaffe ikke den eneste kilden til koffein. «Koffein er et alkaloid stoff og finnes i mange arter av planter», spesifiserer til Infosalus spesialisten for ernærings- og endokrinologitjenesten ved Infanta Elena universitetssykehus (Valdemoro), Dr. Teresa Montoya, som også nevner te og kakao fra kaffe.

KOFFEIN FORDELER

Det er sant at koffein har fordeler. «Det stimulerer sentralnervesystemet og har en vanndrivende effekt«, påpeker Dr. Montoya. I tillegg nevner eksperten at andre av dens positive effekter, funnet i forskjellige studier, er spesifisert i det kognitive systemet: det forbedrer oppmerksomheten og konsolideringen av verbalt minne. Selvfølgelig, «fra ernæringsmessig synspunkt gir det ikke verdi«, påpeker spesialisten innen ernæring og endokrinologi.

Men de positive effektene av koffein er knyttet til et bestemt forbruk som ikke skal overskrides. «European Food Safety Authority (EFSA) har bestemt at moderat koffeininntak hos friske voksne ikke er helseskadelig,» forklarer Dr. Montoya.

Denne mengden, akseptabel hos voksne og ikke hos barn eller ungdommer, er mellom 300 og 400 milligram koffein som forbrukes gjennom dagen. «To kopper kaffe,» oppsummerer eksperten. «I en enkelt dose er anbefalingen ikke å overstige 200 milligram eller 3 milligram per kilo vekt,» fortsetter eksperten.

SPESIELL OPPMERKSOMHET HOS GRAVIDE OG KARDIOVASKULÆRE PROBLEMER

Anbefalingen endres når det gjelder gravide kvinner og personer med kardiovaskulære problemer eller høyt blodtrykk, som anbefales å begrense forbruket. I tilfelle av førstnevnte, «anbefales det å redusere forbruket, og etablere det anbefalte maksimum på 200 milligram gjennom dagen,» spesifiserer Dr. Montoya.

Disse målingene oversettes som følger. Ifølge eksperten inneholder en 150 milliliter kaffe mellom 60 og 80 milligram koffein og en te av samme størrelse mellom 40 og 50 milligram. For sin del inkluderer en 330 milliliter coladrink mellom 30 og 40 milligram koffein. I tillegg gir 50 gram mørk sjokolade eller melkesjokolade mellom henholdsvis 20 og 30 milligram koffein og mellom 10 og 15.

ULIKE SKADER PÅ KOFFEIN

Når den anbefalte dosen overskrides, «tre kopper kaffe betraktes som en moderat mengde og seks kopper en overdreven mengde,» presiserer Dr. Montoya, det er da skadene dukker opp. «Søvnløshet, svimmelhet, høyt blodtrykk, dehydrering og avhengighet», siterer spesialisten innen ernæring og endokrinologi. På den annen side forårsaker stopp av koffein tilbaketrekning eller ‘mono’ syndrom. «Det er preget av tretthet og hodepine,» sier Dr. Montoya, men «blir vanligvis overvunnet på få dager.»

VOKT DERE FOR ENERGIDRIKKER

Spesiell omtale bør være energidrikker, som inneholder veldig høye nivåer av koffein. «For tiden advarer medisinske samfunn om forbruk av store mengder koffein i energidrikker som i tillegg gir store mengder sukker og fremmer fedme og utbrudd av diabetes,» forklarer eksperten.

Disse typene drinker har opplevd en bemerkelsesverdig boom, spesielt blant de yngste. Verdens helseorganisasjon har faktisk allerede advart om denne typen drikkevarer i dette befolkningssegmentet, og ekspertene advarer om at langvarig forbruk av disse produktene vil forårsake ulike folkehelseproblemer.

Post a Comment